Ilyen volt a IV. Föld Napja TiszalúconA Bakcsó Természetjáró, Természetvédő, Kulturális és Szabadidősport Egyesület minden évben a Föld Napja köré egy egész hetes rendezvény sorozatot szervez, amelynek a legnagyobb eseménye egy személyes jelenlétű esemény, ahol foglalkoztatók és előadások várják a résztvevőket.

Az idei évben sem volt ez másképpen. 2024. április 20-án, szombaton a tiszalúci Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár adott helyet az eseményünknek.

Az egyesületi elnöki és polgármesteri köszöntőt követően az eseményen elsőként a márciusban meghirdetett rajzpályázat díjazottjainak adtuk át a nyereményüke. A rajzpályázatra rekordszámú pályamű érkezett be, 3 kategóriában, mintegy 100 pályaművet kellett a zsűrinek elbírálni.

Az eredményhirdetést követően a rendezvényen résztvevők választhattak a bőséges programkínálatból. A kisteremben előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket hallgattak meg az oda beülő személyek különböző témákban. Így többek között szó volt a zöld gazdaságról, greenwashingról. A kerekasztal-beszélgetések során fenntartható háztartás témakörét dolgozták fel egyrészről a meghívott vendégeink, másrészről kerti hulladékok újrahasznosításáról is volt lehetőség beszélgetni Szebenyi Péter és Király Imre társaságában.

Akik a nagyterem által kínált lehetőségeket választották különböző programokon vehettek részt. Kukát- és vászontáskát tudtak festeni, valamint fűfejet készíteni. KÖSZ – Kisvárosi Önkéntes Szemétszedők Egyesülete is különféle programokat kínált a résztvevőknek. Ezek közül talán a legérdekesebb az volt, amikor a résztvevők kipróbálták hogy az újrahasznosított műanyagból hogyan tudnak használati eszközt készíteni.

Köszönjük mindenkinek a részvételt, és ne feledjük, hogy „Volt idő, amikor a természeten múlt, hogy maradhatunk életben. Most rajtunk múlik, hogy a természet hogyan maradhat életben.” (Attraction Látványszínház)

Az esemény a 2022 – 3- HU01 – KA154 – YOU – 000103109 projekt azonosító számú, Aktív állampolgárság erősítése a tiszalúci fiatalok körében című pályázat keretében valósul meg.