Tanulmány út keretében Budapesten jártunk2024.03.09. Szombati napon indultunk busszal Tiszalúc nagyközség szívéből és vettük célba első állomásunkat, a csodálatos Parlament épületét Budapesten. Az utazás során lehetőségünk nyílt megismerkedni úti társainkkal, így kialakítva egy családias környezetet.🚌

Megérkezve a Parlament látogatóközpontjához és múzeumához kezdetét vette egy nem mindennapi élmény, mely során megtapasztalhattuk a jelen kor döntéshozóinak és az elmúlt korok döntéshozóinak mindennapjait is, hogyan zajlott egy parlamenti ülés. Persze említésre méltó az épület belső építészete is, aranyozott stukkóival, falaival és impozáns csarnokaival, lépcsőivel.

Nem utolsó sorban lehetőségünk nyílt megtekinteni, a magyar koronázási ékszereket is, melyek láttán minden magyar emberben feltörnek a hazafias érzelmek. Országházi túránk végén megtekintettük a múzeumot is, ahol minden érdekességet megtalálunk az épület építéséről, illetve sorsáról, mivel az elmúlt idők borzasztó háborúi sajnos kihatottak erre a csodálatos épületre is. 👑

🏰 Második állomásunk a Budai Várnegyed volt, ahol megannyi szépség tárul az ember szeme elé, kezdve épületeivel, építményeivel, illetve szobraival, egészen a Dunára és Pest városrészre táruló kilátásig.

Lehetőségünk nyílt idegenvezetőnknek tudni a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnökét, Kovács Pétert, ki olyan beleéléssel és olyan lelkesedéssel mesélt nekünk a Budai Vár történetéről, hogy mosollyal az arcunkon vetettünk véget a várnegyed látogatásának.

✨Enyhe fáradtsággal, de annál több lelkesedéssel indultunk aznapi utolsó meglátogatni kívánt helyszínünkre, a Cinema Mystica-ba. Egy olyan világ nyílt meg előttünk, melyet nem láttunk még. Egy olyan alternatív művészeti formát láttunk, amely elgondolkodtatóan hatott néhányunkra, mivel a gyönyörűbbnél gyönyörűbb, fény formájában falra, padlóra és mennyezetre vetített alakzatokat, formákat AI (mesterséges intelligencia) alkotta meg. Interaktív kiállítási elemei is voltak a tárlatnak, így érdekesebb módon tudtuk felfedezni azt.

Méltó lezárásaként a napnak, a vacsoránk során átbeszéltük aznapi kirándulásunk minden elemét, értékeltük a napot.

2024.03.10. Vasárnap, a reggeli elfogyasztása után újult erővel indultunk el, a Budapesti Reptér látogatásra és repülő múzeum látogatásra. A szigorú biztonsági procedúrának eleget téve folytathattuk látogatásunkat a reptér szíve felé közelítve, szakképzett idegenvezetőnk vezényletével, mivel ahhoz, hogy semmi váratlan ne történjen, ugyan úgy szigorú szabályok betartása mellett lehet megtekinteni a kulisszák mögötti tevékenységeket. Láthattuk, hogy milyen folyamatokat kell végig előírás szerűen elvégezni egészen a leszállástól, a felszállásig. Mindenkinek ajánlani tudom ezt az élményt! Nem volt olyan pontja a látogatásnak, ahol azt tudnám mondani, hogy „nem láttam semmi újat”. Remélem minél hamarabb visszatérek majd ide!

Aznapi második állomásunk Gödöllő városába vezetett, ahol csodálatos ebéd elfogyasztása mellett lehetőségünk nyílt a helyi ifjúsági szervezet vezetőivel megismerkedni és beszélgetni. Jó érzéssel töltött el mindenkit a lelkes vendégeink bemutatkozása és beszámolója a helyi ifjúság életéről, aktivitásáról, szervezetük céljainak bemutatásáról.

Velük a nap folyamán még találkozunk, de addig is, irány a Gödöllői Királyi Kastély!🏰

Mondanom sem kell, hogy gyönyörű maga a kastély külső homlokzata is, na de ahogy egyre beljebb jutottunk, szebbnél szebb termek fogadtak minket. A tárlat interaktív feladatokat is nyújt, mellyel játékos formában fedezhetjük fel a kastély múltbéli lakóinak életét. Festmények és szobrok segítenek illusztrálni és ezáltal elképzelni, hogyan is néztek ki és milyen életük volt a lakóknak.

Innen sem távoztunk kevés élménnyel és újonnan szerzett tudás nélkül.

Utazásunk utolsó helyszíne, a helyi ifjúsági szervezet Ifjúsági Háza volt, ahol betekintést kaptunk egy olyan közösségi térről, ahol a fiatalok kiteljesedhetnek egy befogadó közegben, tanulhatnak társaikkal vagy társaiktól. Úgy gondolom, hogy a Gödöllői Ifjúsági Tanács tevékenysége példaként szolgálhat minden ifjúsági szervezetnek az országban. Csak így tovább srácok!

Csodálatos élményekkel teli hétvégénk véget ért sajnos, de a haza tartó úton lehetőségünk nyílt értékelni ez a fantasztikus két napot.🥳

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük