Kalandozás Nyugat-Európában2023. július 21-én 5 tiszalúci fiatal két mentor kíséretében vágott neki, hogy az előttük álló tíz napban megismerjék Nyugat-Európa nagyobb városait. A csapat a 10 nap során összesen 6 országban 4196 km-t tett meg vonattal, 19 különböző vonaton ült, és az ott töltött idő összesen 1 nap 20 óra és 51 perc volt. 199279 lépést és 101,86 km-t tettünk meg gyalogosan. Összesen 3 nap 14 órát töltöttünk mozgással a 10 nap alatt (néha aludtunk is), valamint 45460 kcal égettünk el.

Az utunk során eljutottunk Milánóba, Nizzába, Brüsszelbe, Münchenbe és Bécsbe. Az út során a résztvevők rengeteg tapasztalattal és élménnyel gazdagodtak. A fiatalok, bár egy településen élnek, miután más – más középiskolába járnak, igazán nem ismerték egymást. Az utazásnak köszönhetően megismerkedtek, új barátságok jöttek létre, egy jó közösség alakult ki.

De nemcsak a közösségépítésé volt a főszerep az út során, hanem megismerték a fiatalok, hogyan érdemes és lehetséges közlekedni egy nagyváros tömegközlekedési eszközein. A nevezetességek meglátogatásával kulturális tudásuk gyarapodott, az Európai Parlamentben tett látogatás pedig megmutatta számukra, hogy működik az EP, illetve hogyan és miért alakult. Végül, de nem utolsó sorban nyelvi kompetenciáik is fejlődtek. A fiatalok az út kezdetén még bátortalanul kérdezték meg, mi mennyibe kerül, majd brüsszeli tartózkodásunk alatt már ők adtak tájékoztatást más turisták részére a tömegközlekedésben, míg a hazaút alkalmával ők kezdeményeztek beszélgetést más utazó fiatalokkal.

Összességében elmondható, hogy egy életre szóló élményt kaptak a programtól a fiatalok a felnőtté válásuk évében.

A program a 2022 – 1 – HU01 – KA155 – YOU – 000103250 projektszámú „Ismerd meg a nagyvilágot! – Tudásgyarapítási lehetőség kevesebb lehetősséggel rendelkező tiszalúci fiatalok című projekt keretében valósult meg. Megjelenési lehetőséget biztosított számunkra az út során a

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük